Punaisen aavikon nomadit

Juuri kukaan, nomadeja itseään lukuun ottamatta, ei tiedä paljoa punaisella aavikolla elävistä nomadeista. He kääriytyvät traditionaalisesti vaaleisiin koko ruumiin peittäviin kaapuihin ja viittoihin ja peittävät päänsä hupuilla ja turbaaneilla niin ettei juuri muuta kuin silmät ole näkyvissä. Useilla nomadeilla on jopa kädet kääritty rääsyihin tai kangas hansikkaisiin. Vaikka nomadien ihoa ei ole juuri ollenkaan näkyvissä tiedetään heidän ihon värinsä olevan tumman ruskeasta lähes mustaan.

Nomadien keskipituus on noin 6'8 jalkaa ja heidän oletetaan olevan ihmisiä tai ainakin ihmisten kaltaisia. Nomadia ei koskaan nähdä ilman peittäviä vaatteita ja sukupuolta on hankala havaita ellei nomadi puhu. Tällöinkin heidän kuiskaava puhetapansa saattaa sekoittaa kuuntelijan arviot. Nomadeja ympäröi salaperäisyys, he eivät puhu omista asioista ulkopuolisten ollessa kuuntelemassa. Nomadien kieli on aavikon kieltä, joka perustuu paljolti myös käsien liikkeisiin. Monet nomadit ovat opetelleet myös yleiskielen kaupankäyntiä varten, mutta rajoittavat usein kommunikoinnin koskemaan vain kaupankäyntiä. Heiltä on vaikea saada tietoja aavikolla tai sen takana tapahtuvista tapahtumista.

Uskonto

Nomadit ovat erittäin uskonnollista väkeä, mutta heidän palvomansa jumalat poikkeavat muualla Nagaissa tunnetuista jumalista. Nomadit palvovat aavikon pelätyimpiä olentoja, hiekkamatoja. Usein yksi heimo tai yhteisö palvoo vain tiettyä hiekkamatoa jota se pitää ensimmäisenä esi-isänään. Nomadimiehen elämään kuuluu erityinen rituaali, jossa hänet hyväksytään heimon täysivaltaiseksi jäseneksi ja suvun jatkajaksi. Kun nomadi nuorukainen on noin kahdenkymmenen, hänet viedään aavikolle missä miehuusriitti suoritetaan. Riitti on monimutkainen ja nuorukaiselle vaarallinen. Rituaalin aikana aikaisemmin hankittu hiekkamadon muna asetetaan nuorukaisen vatsan päälle jolloin hiekkamadon toukka kuoriutuu ja kaivaa tiensä nuorukaisen vatsan sisälle. Toimenpide on tuskallinen ja siksi usein nuorukainen huumataan etukäteen. Rituaali on vaarallinen nuorukaiselle, sillä hän saattaa kuolla tuskaan.

Vaikka tämä toimenpide on erikoisuudessaan ja kuvottavuudessaan lähes käsittämätön, on siitä suuresti hyötyä nomadille. Mato pystyy varastoimaan nomadin käyttämää ravintoa ja ennen kaikkea vettä ja siten mahdollistaa tämän elämän kuivassa erämaassa. Nomadien tiedetään selviävän jopa kaksi viikkoa ilman vettä tai ruokaa paahtavassa auringonpaisteessa, mikä on suuri mysteeri ulkopuolisille. Tämä symbioosi myös vaikuttaa nomadin ihoon ja kovettaa sitä estäen normaalin haihtumisen ihon kautta. Iho muuttuu muhkuraiseksi ja kovaksi tehden ihosta vaikeamman läpäistä aseilla. Loismato helpottaa myös nomadia kestämään kuumia kausia, sillä sen pystyy viilentämään nomadia tarpeen vaatiessa. Tämän vuoksi nomadin kosketus (jopa vaatteiden lävitse) tuntuu luonnottoman kylmältä. Mitä pidempään mato on nomadin sisällä sitä enemmän nomadin ruumis poikkeaa tavallisesta ihmisestä ja usein vanhat nomadit ovat pelkän kuhmuraisen ihon peittämiä, mistä on vaikea erottaa mitään inhimillisiä piirteitä.

Kuolema

Kun Nomadi kuolee hänet haudataan hiekkaan, jolloin hänen sisällään ollut mato pääsee vapauteen. Joskus harvoin kuitenkin mato saattaa kaivautua ulos nomadista ennen tämän kuolemaa, tästä ei ole yhdenkään nomadin tiedetty selviävän hengissä. Jos nomadin sisällä oleva mato syystä tai toisesta kuolee, on seurauksen yleensä aina nomadin kuolema muutamassa päivässä. Nomadien uskomukseen kuuluu että kuollut jatkaa elämäänsä hiekkamatona.

Naiset

Nomadeille naiset eivät ole hiekkamatojen toukkien arvoisia, eikä heille koskaan suoriteta tätä rituaalia. Nomadinaisen paikka on miehensä teltalla ja hänen tehtävänsä on huolehtia miehensä omaisuudesta, hoitaa tämän mahdollista ratsua ja toimia miehensä parantajana. Nomadien keskuudessa vain naiset harrastavat magiaa, joka on yleensä parantavaa. Magia on yleensä luonnonläheistä, eivätkä naiset osaa käyttää taikaesineitä, muita kuin suvun hallussa olleita pyhiä esineitä. Nomadinaiselle opetetaan jo pienenä hallitsemaan tavallinen lääkitys ja hevosten hoito.

< Nagain Kronikat