Vapaakilta

Vapaakilta on loukussa päämajaansa pitävä varkaiden kilta, jonka perustaja ja isokiho on Yksikäsi.

Vapaakilta oli sankareiden koti kun he aloittivat yhteisen matkansa. Se sijaitsee Loukussa ja paikallisten varkaiden kilta. Vapaakillassa asuu myös voimallinen Pappi, Veli Kivi, sekä Velho, Musta Mestari. Veli Kivellä on pieni temppeli vapaakillan yhteydessä ja Mustalla Mestarilla pieni torni toisella puolella vapaakiltaa. Killan johtaja on Yksikäsi ja hänen ykkösmiehensä oli Jiro, joka myöhemmin loikkasi Uskaaneihin, kilpailevaan varkaiden ja salamurhaajien kiltaan.

Sankarit pitivät Vapaakiltaa pitkään päämajanaan ja kotinaan, kunnes seikkailussa 12 (Vedenpaisumus) lähes koko Loukku tuhoutui. Vapaakilta kuitenkin selviytyi Mustan Mestarin avustuksella vahingoittumattomana. Vapaakilta onkin ainoita täysin säilyneitä rakennuksia Loukussa. Vapaakillan rakennus ei ole enää vapaakiltalaisten päämaja, sillä lähes kaikki loukkulaiset muuttivat Stoelin muurien sisälle Seikkailussa 13 (Loukun Kohtalo).

Sankarit löysivät tunnelit ensimmäisessä seikkailussa (Rakastavaiset) ja temppelin alla olevan salahuoneen seikkailussa 10 (Näkyjen Peili)

Vapaakillan Kartta >

Vapaakillan sijainti Stoelissa >

Vapaakillan merkittäviä henkilöitä >

Vapaakillan historia

Killan johtajan, Yksikäden, oikea käsi on katkaistu ranteesta. Kauan sitten hän jäi kiinni varkaudesta ja käden katkaiseminen oli rangaistus. Hän ei varastanut kultaa, vaan leipää koska oli nälkäinen, ei sen puoleen että hän olisi vieton, sillä juuri edellisenä päivänä hän varasti parikin kukkaroa. Rammaksi jäänyt nuori mies koki silloin herätyksen, hän näki mitä tapahtui varkaille, ja köyhille, varsinkin niille, jotka eivät varastaneet ahneuttaan, vaan nälkäänsä. Silloin hän keräsi joukon muita varkaita ja kerjäläisiä ympärilleen ja perusti ns. varkaiden killan, Vapaakillan.

Killan alku ei ollut fanfaarien soittoa, vaan siitä alkoi yksikäden pitkä ja kivinen tie auttaa köyhiä kanssatovereitaan. Hän ystäviensä keralla opetti köyhille, ja varattomille taitoja kuinka selvitä suuren kaupungin arjessa; taskuvarkautta, huijauksia, temppuja, ja niin edelleen. Taitoja, joilla alempiarvoiset voisivat pärjätä paremmin rikkaiden sorron alla. Näitä periaatteita hän haluaa yhä pitää yllä, vaikka vanhuus jo saakin nivelet särkemään ja koukistaa selän. Hän toivoo löytävänsä jonkun jakamaan nämä periaatteet ja jatkamaan hänen työtään. Yksikäsi ei varsinaisesti tee enää päätöksiä killassa, mutta viimekädessä hän sanoo viimeisen sanan.

Vapaakillan viholliset

Vapaakillan suurin ongelma on kilpaileva kilta nimeltään Uskaanit. Osa varkaista vapaakillassa ei hyväksynyt Yksikäden laupeutta, vaan piti sitä rasitteena "liiketoimille". Heidän mielestään killan olisi pitänyt hylätä tuottamattomat köyhät ja keskittää voimavaransa tuottavampaa bisnekseen. Monet heistä kannattivat jopa salamurhan ottamista yhdeksi killan toimialueista. Yksikäsi ei kuitenkaan antanut periksi heille, ja niinpä kymmenen muutosta vaatinutta varasta, mukaan lukien yksikäden lähin neuvonantaja erosivat vapaakillasta kadoten loukun hämäriin. Pian Yksikäsi ja vapaakiltalaiset saivat huomata että kilta oli saanut kilpailijan, jotka kutsuivat itseään Uskaaneiksi.

Uskaanit saivat kahmittua itselleen rahakkaita tehtäviä, joista suurin osa oli salamurhia ja ryöstöjä Armon Tien ja Risteyksen alueella. Ilman risteyksen kiltojen ja kauppiaiden apua, Uskaanit eivät olisi nousseet voimakkaaksi niin nopeasti. Risteyksen alueella toki tunnettiin vapaakilta ja sen toiminta huolestutti monia. Loukun alueella tapahtuvaa järjestäytynyt toiminta oli uhka risteyksen kauppiaille, varsinkin kun killan kanssa neuvotteleminen ei onnistunut lainkaan. Uskaanit olivat vastaus risteyksen huolestuneille kauppiaille, ja heidän avulla toivottiin vapaakillan katoavan. Vapaakilta ei ole sotilaallisesti voimakas järjestö, ja Uskaanit järjestäytyneempänä kiltana ovatkin etulyöntiasemassa. Silti Uskaanit eivät uskalla käydä avointa sotaa Vapaakiltaa vastaan, sillä heiltä puuttuu se mitä Vapaakillalla on; Uskossaan voimakas Pappi noviiseineen ja Mahdissa voimakas Velho, oppilaineen.

Vapaakillan toiminta

Vapaakilta ei varsinaisesti kerää rahaa ja omaisuutta toiminnallaan, vaan Yksikäden periaatteena on aina ollut Loukkolaisten auttaminen. Jokainen Vapaakiltaan kuuluva maksaa kahmimastaan "liiketoiminnasta" ja saaliista kymmenyksen killalle. Yksikäsi käyttää lähes kaiken saamansa tulon köyhien auttamiseen. Kerran viikossa killalla järjestetään ateria kaikille halukkaille. Loput varat jaetaan loukun köyhimmille.

Kilta tarjoaa jäsenilleen vihjeitä hyvistä saaliista sekä koulutusta halukkaille. Yksikäsi ei varsinaisesti hyväksy tappamista eikä kiristystä, vaan pitää niitä moraalittomina tapoina ja helposti pahuuteen teille vievinä. Kilta opettaakin muita tapoja tienata varantoaan. Huiputuksia, kerjäämistä, esityksiä, tapoja, joilla rikkailta saadaan rahaa köyhemmille ja varattomammille. Killalla on myös useita turvataloja risteyksen alueella, joissa kiltalaiset voivat hengähtää joutuessaan liian ahtaalle virkavallan taholta. Yksikäsi ei myöskään hyväksy salamurhia, eikä rahan keräämistä pelottelun avulla.

Jotkut kiltalaisen nurisevatkin Yksikäden liiallisesta avokätisyydestä, ja monien tuottavien toimintatapojen hylkäämisestä. He odottavatkin paljon muutoksia Jirolta, jonka oletetaan perivän Yksikäden asema killan johtajana. Silti Loukossa Vapaakillan ja Yksikäden maine on hyvä, toisin kuin Risteyksen kauppiaiden ja aateliston joukossa.

Ei mennyt kauan kun Jiro petti vapaakillan juonitellessaan kuninkaan salamurhasta seikkailussa 2 (Vallanvaihdos) ja hän joutui pakenemaan. Jiron nimi on nykyään kirosana Vapaakiltalaisten joukossa.

Vapaakillan Neuvosto

Vedenpaisumuksen jälkeen (Seikkalu 12) vapaakiltaan perustettiin neuvosto. Myös sankarit kutsuttiin mukaan neuvostoon. Neuvoston suurin ongelma oli auttaa Loukkun väkeä vedenpaisumuksen jälkeen. Koska koko Loukku oli huuhtoutunut tulvassa, jäi ainoaksi vaihtoehdoksi organisoida ihmisten siirto Stoelin muurien sisäpuolelle.

Vapaakillan Neuvoston jäsenet >

Vapaakillan tilanne nykyään

Vapaakilta on hajonnut sankareiden jätettyä neuvosto. Monet neuvoston jäsenistä lähtivät omille teilleen. Vain Galgaidheal ja Graf keräsivät uskollisia vapaakiltalaisia ympärilleen. Kumpikin heistä perusti oman vapaakillan, Galgaidheal pohjois-Stoeliin ja Graf eteläiseen-Stoeliin. 

Grafin ja Galgaidhealin vapaakillan lisäksi Stoelissa on myös Kolmas Vapaakilta. Bael Ungran hyökkäyksen pelko on ajanut ihmisiä Stoeliin, mutta monella ei ole mahdollisuutta viettää koko aikaansa muurien sisällä. Monet pakolaisista ovatkin menneet Loukun alueelle. Vapaakiltalainen nimeltään Joshua huomasi että Loukussa olivat asiat huonosti. Graf ja Galgaidheal viis välittivät uusista Loukun asukkaista. Niinpä Joshua lähti seuraamaan Yksikäden viitoittamaa tietä ja perusti vapaakillan auttamaan jälleen loukkulaisia.

< Nagain Kronikat