Ajan laskeminen Stoelissa

Stoelissa aika lasketaan hetkinä, joita on virallisesti yksitoista. Velhot ja Ceolinen papit ovat ottaneet käyttöön myös tuntijärjestelmän, jossa päivä jaetaan 24 tuntiin ja tunti 60 minuuttiin.

Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä tätä vaikea selkosista järjestelmää ja Valkean veljeskunnan ja velhojen killan välillä onkin ainainen väittely onko tuntijärjestelmä tarpeellinen. Velhoille tarkka ajan laskeminen on tärkeää, erilaisten loitsujen ja manausten keston määrittelemiseksi, kun taas Veljeskunta pitää tätä naurettavuutena ja kansan mielen sekoittamisena. Kaiken lisäksi tätä vaikeuttaa se, että Ceolinen pappiskunta ei hyväksy numeroiden käyttämistä ajan määreenä, vaan aika on jaettava elementteihin. Numeroiden käyttäminen ajan kirjoittamiseen ja laskemiseen on häväistys elämän lahjaa kohtaan, elämää ei saa laskea numeroilla, koska ne luokitellaan taikuuden ja manauksen symboleiksi.

Outoa kyllä Ceolinen papit hyväksyvät numeroiden käyttämisen muissa asioissa. Tämän vuoksi Aika Stoelissa ilmoitetaan sekä hetkinä, jotka ovat kansantajuisempia ja kirjain yhdistelminä, jotka ovat vaikeatajuisempia, mutta tarkempia. Ceolinen temppelin pääoven päällä onkin outo pyöreä taulu, jossa kaksi eri mittaista tikkua kiertää taulua ja jotenkin osoittaa kulloisenkin tarkan ajan. Velhojen killalla sanotaan olevan vastaava, mutta sisätiloissa ja siinä kirjainten tilalla numeroita.

Stoelin kellot >

Ceolinen temppelin kirjaimista koostuvan kello ja velhojen killan numeropohjainen kellon katselu vaatii että sinulla on Netscape Navigator 3.0 tai Microsoft Internet Explorer 4.0 tai uudempi selain käytössäsi ja JavaScript päällä.

Stoelin hetket

Ensimmäinen hetki, Aamuhetki (06-09)

Aamuhetki alkaa kun yön liikkumiskielto päättyy aamusoittoon. Yön liikkumiskiellon tarkoituksena on estää ryöstöjä ja varkauksia yön aikana, mutta siitä huolimatta aamulla saattaa kauppiaita odottaa ikävä yllätys. Vartiostolla onkin runsaasti puuhaa juostessa ympäri risteyksen aluetta hälytyskellojen soidessa. Hälytyskellot asennettiin vasta vuonna 97 Stoeliin ja niiden tarkoituksena on ohjata vartiosto oikeaan paikkaan. Vartiosto voi harvoin tehdä mitään yön aikana tapahtuneille varkauksille, ja sen vuoksi Stoeliin on syntynyt uusi Tutkijoiden kilta, joka on erikoistunut jäljittämään varkaita. Tutkijoiden killan jäsenillä riittääkin tekemistä aamun ensimmäisten tuntien aikana.

Tunnin kuluttua aamusoitosta, soitetaan porttisoitto ja silloin Stoelin portit avautuvat vastaanottamaan matkalaisia, kauppiaita, maalaisia ja muuta Stoeliin pyrkivää väkeä. Yleensä ennen porttien avautumista Stoelilaiset kauppiaat ovat saaneet pystytettyä telttansa ja kojunsa jo parhaille paikoille ja Stoelin ulkopuolella asuville kauppiaille jää vain ahtaimmat ja kapeimmat kadut jäljelle. Häräntie ja punaisen tien varret ovat tupaten täynnä, ja ruuhkat kyseisillä kaduilla ovat yleisiä, vaikka kadut ovatkin erityisen leveät.

Areena avataan yleisölle vasta kahdeksalta, mutta sieltä voi kuulla jo taisteluhuutoja, aseiden ääniä ja hevosten hirnuntaa paljon ennemmin gladiaattoreiden, ajajien ja viihdyttäjien harjoitellessa ja verrytellessä päivän näytöksiä varten. Muutenkin armontiellä soitetaan temppeleiden ja kirkkojen kelloja aamun tunteina ja kutsutaan seurakuntalaisia aamuhartauksiin. Aamuhetki päättyy yhdeksältä ja alkaa toinen hetki.

Toinen hetki (09-10)

Juuri kun suuremmat aamun hämmingit ja vaikeudet on saatu hoidettua, väki yllättäen jättää risteyksen kadut ja siirtyy satamaan. Toinen hetki on Baranhirin hetki, maan ja meren jumalan, maanviljelijöiden ja kalastajien suojelijan hetki.

Baranhirin papit juhlistavat hetkeä saapumalla sataman alueelle ja ihmiset seuraavat heitä. Sanotaan että toisella hetkellä ostetut kalat ja leipä kestävät pisimpään tuoreina, ei siis ihme että satama on täynnä ihmisiä. Tämä rituaali jaksaa puhuttaa Stoelissa, risteyksen kauppiaat napisevat aina hukkaan heitetyistä tunnista, ja moni sulkeekin kauppansa tai putiikkinsa, ellei satu olemaan ruokakauppias tai kalahallin omistaja.

Kolmas hetki, Raudan hetki (10-11)

Kolmannen hetken soiton jälkeen väki palaa takaisin risteyksen alueelle ja joka puolelta kuuluu lähes taukoamaton raudan taonnan ääni. Jopa sellaiset kauppiaat ja myyjät, jotka eivät varsinaisesti ole seppiä, tai takojia, käyttävät hetken hyväkseen. Kolmas hetki on pyhitetty Ferrosukselle, Tahdon ja Kärsivällisyyden jumalalle, Seppien ja metsästäjien suojelijalle.

Seppien ahjot käyvät kuumina heidän takoessa rautaa, luodessa aseita ja haarniskoja, tarve-esineitä, patoja, pannuja, auroja, kaikkea, mikä vain tehdään raudasta. Ferrosus, joka tunnetaan etelässä Alhraedissa Duuk-Thonina, palkitsee kärsivälliset ja ahkerat. Kaikki sepät keskittyvät vain taivuttamaan rautaa tahtonsa mukaiseksi. Ferrosuksen pyhissä kirjoituksissa lukee ettei rautaa saa myydä tai luovuttaa kolmannella hetkellä ja se joka tätä käskyä rikkoo, joutuu jumalan epäsuosioon. Huolimatta varsin selväsanaisesta uhkauksesta (yleensä jumalten tekstit ovat myyttisiä ja vertauskuvallisia), raudan myynti ei suinkaan tyrehdy kolmannella hetkellä, mutta kukaan itseään kunnioittava seppä ei kaupankäyntiin kuitenkaan suostu.

Toinen merkittävä tapahtuma on metsästäjien yhteinen torvensoitto Stoelin muurien ulkopuolella. Siellä voi kuulla kymmenien koirien haukunnan, hevosten hirnuntaa, ja viimein kolmannen hetken puolivälissä yhteisen metsästystorvien soiton. Tämä tapahtuma on enemmänkin rituaali, kuin varsinainen lähtölaukaus metsälle lähtemiselle. Usein metsästäjät ovat jo aloittaneet retkensä ennen kolmatta hetkeä, ja moni onkin palkannut itselleen sijaisen soittamaan metsästystorvea Ferrosukselle. Tarina kertoo että se, jonka torven soitto miellyttää jumalaa eniten, saa muhkeimman saaliin.

Neljäs hetki (11-12)

Sherlanin solan taistelu voitettiin Neljännellä hetkellä, Punaiset Örkit ajettiin pakosalle neljännellä hetkellä. Voitokkaimmat valkeuden sodat on aloitettu neljännellä hetkellä. Neljäs hetki on Kron, sodan, rohkeuden ja voiman jumalan hetki.

Koska julkiset taistelut Stoelin kaduilla on kiellettyjä, voivat taistelijat ja Kron suosioon pyrkijät toteuttaa jumalansa tahtoa vain Areenalla. Neljännen hetken alkaessa, Stoelin joukkojen valiot, parhaimmat taistelijat, sotilaat ja gladiaattorit käyvät esiintymässä Areenalla. Stoelin areenalla on viisikymmentä seitsemän miteltävää parasta palkintoarvoa erilaisista taisteluista, joten esittelytilaisuus saattaa joskus kestää pitkäänkin. Harvoin kuitenkaan edes puolet arvonimien omistajista saapuvat taistelut saadaan yleensä käyntiin ennen hetken puoliväliä.

Samaan aikaan myös kristallipalatsissa pidetään virallinen valiojoukkojen tarkastus, mutta sen katseleminen ei ole mahdollista tavallisille kansalaisille.

Viides hetki, Lain hetki (12-13)

Auringon kivutessa korkeimmilleen koittaa lain hetki, Lorgin hetki. Lorg on politiikan ja lain, auringon ja tulen sekä tuomareiden, lainvartijoiden ja teloittajien suojelusjumala.

Lain hetken soiton jälkeen Geston Aukiolla julistetaan julkiset rangaistukset, teloitukset ja ruoskimiset. Teloituksia ei järjestetä joka päivä, mutta julkisia ruoskimisia ainakin on tarjolla joka päivä. Rangaistusten jälkeen julistetaan kuninkaan vahvistamat uudet lait ja säädökset, mikäli sellaisia on astunut voimaan, ja kerrataan yleisimmät säädökset ja lait. Koska ihmiset yleensä menettivät kiinnostuksensa heti rangaistusten jälkeen koko asiaan, muutettiin järjestys päinvastaiseksi, ja nykyään ensin kerrotaan julkiset asiat ja lait ja vasta sen jälkeen järjestetään viihteellinen puoli.

Kaikki eivät kuitenkaan pidät teloituksia aiheellisina, ja Ceolinen kolmas kirkkokunta järjestää aina vastalause mielenosoituksen teloitusten aikana. Ceolinen kolmas kirkkokunta on pieni lahko, joka on keskittynyt palvomaan Ceolinea vain kauneuden ja lahjojen jumalattarena, jättäen muut asiat, kuten taikuuden, tiedon, ymmärryksen ja ajan pois palvontamenoista. Ceolinen kolmas kirkkokunta onkin varsin kiusallinen Ceolinen viralliselle kirkkokunnalle, sillä ihmiset eivät juurikaan pidä teloitusviihteen häiritsemisestä. Tämä ääriryhmä onkin vähentänyt Ceolinen arvostusta, ja ennen kaikkea Ceolinen kirkon saamia lahjoituksia.

Kuudes hetki (13-14)

Vaikka kuudes hetki on pyhitetty Saryonille, rahan ja vaurauden, illuusioiden ja viihteen jumalalle, ei se poikkea erityisesti muista hetkistä. Viihdyttäjiä, temppuilijoita, silmänkääntäjiä ja muita viihdyttäjiä voit nähdä lähes koko päivän kaikkialla risteyksen alueella.

Vain Areenalla on tämä hetki pyhitetty verettömälle viihteelle, näytelmille, lausunnoille, esiintymisille ja laululle. Huolimatta areenan tarjonnasta, kuudes hetki mielletään Areenan vapaahetkeksi ja usein se tyhjenee lähes kokonaan.

Seitsemäs hetki, Lepohetki (14-17)

Iltapäivän aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta ja kaduilla ja kujilla on tukahduttavan kuuma. Kaikkialla leijuu eksoottisten ruokien, yrttien ja eläinten tuoksuja. Ilma on välillä niin painostavan kuuma ja tunkkainen että hetken lepohetki jossain tavernassa tai majatalossa olisi paikallaan. Raskaasti varustautuneet kaupungin Vartijat partioivat katuja seuraten tarkasti ihmisiä. Tämä hetki on taskuvarkaiden aikaa, ihmiset ovat väsyneitä, eivät jaksa olla varuillaan.

Seitsemännellä hetkellä kauppa käy rauhallisesti ihmisten pakkautuessa tavernoihin, ravintoloihin, majataloihin, ja muualle sisätiloihin. Risteyksen kadut hiljenevät, mutta iloinen laulu ja musiikki raikuu Risteyksen ja Sataman  lukuisista juomapaikoista. Seitsemännellä hetkellä myös Areena suljetaan. Alunperin Areena oli myös auki lepohetkellä, mutta papiston vaatimuksesta se suljettiin. Pyhän Eotan mukaan seitsemännellä hetkellä myös jumalat lepäsivät ja kunnioituksesta tuota hetkeä kohtaan, myös ihmisten tulisi levätä.

Kahdeksas hetki (17-18)

Jostain kuuluu kova paukahdus, sankkaa vihreää savua nousee ilmaan risteyksen talon ikkunasta, liekit leimahtavat armontie velhoakatemian savupiipusta, on Zharkinin hetki.

Alkemistit, lääkärit, filosofit ja tutkijat, heitä kaikkia Zharkin katsoo nyt erityisen tarkasti. Parhaat keksinnöt, oudoimmat ilmiöt ja tuhoisimmat kokeilut tapahtuvat juuri kahdeksannella hetkellä. Nyt kannattaa varoa armontien velhoakatemioita ja risteyksen alkemistien taloja, ellet välttämättä halua kokea miltä tuntuu lentää ulko-oven kanssa muurin yli (kuten eräälle onnettomalle kauppiaalle tapahtui). Vierailua lääkärissä luona kannattaa myös miettiä kahdesti, sillä vierailun anti saattaa olla joko loistava tai sitten katastrofaalinen. Mutta toisaalta, mitä elämä on ilman pieniä riskejä?

Jos sinussa on alkemistin tai tutkijan vikaa, nyt on oikea hetki tehdä kriittisimmät kokeilut ja tutkimukset, ja toivoa että Zharkin on sinulle suopea. ja samalla toivoa ettei hän ole LIIAN suopea...

Yhdeksäs hetki, Ajan hetki (18-19)

Kaukaa armontieltä kuuluu heleää laulua joka peittää alleen kaupungin melun ja hälinän, on yhdeksäs hetki. Ceolinen, kauneuden ja Yön, Tiedon ja Ymmärryksen jumalattaren hetki.

Ceolinen papit ja papittaret sulkevat hetkeksi kirjansa ja lopettavat opiskelun. Nyt on aika ylistää ja iloita, aika kiittää jumalatarta. Ceolinen papit ja papittaret ottavat tämän ehkä liiankin vakavasti, sillä joka ilta yhdeksännellä hetkellä he kulkevat parhaimpiin pukeutuneina armontien katuja ylistäen jumalatarta. Jos et ole aikaisemmin Stoelissa vieraillut, kannattaa käydä katsomassa, sillä missään muualla Nagaissa et voi nähdä vastaavaa.

Kymmenes hetki, Iltahetki (19-22)

Ilta saapuu Stoeliin. Vielä on vähän aikaa ennen kuin kaupat ja majatalot sulkeutuvat. Päivän kuumuus hellittää, ja jaksat varmaan jo käydä katsomassa Armontie temppeleitä. Illan viimeiset taistelut Areenalla ovat myös kaikkein mielenkiintoisimmat, myös verisimmät. Iltahetkellä Areenalle saapuu usein Aatelisia ja muuta Stoelin kermaa nauttimaan illan viimeisistä huveista ennen yöhetkeä ja ulkonaliikkumiskieltoa. Armontien temppelit suljetaan iltahetken ensimmäisillä tunneilla ja papisto tarjoaa palveluitaan vain äärimmäisessä hädässä. Myös kaupungin kirjasto, virastotalot sekä killat ovat sulkeneet ovensa suljetaan.

Myös lehto sulkeutuu Stoelilaisilta iltahetken alussa ja druidit ohjaavat ihmiset kaupunkiin. Majatalot alkavat täyttyä matkalaisten varatessa yösijat, sillä ilman yöpaikkaa olevat ihmiset vartijat heittävät muurien ulkopuolelle. Kaupungin portit suljetaan tuntia ennen yösoittoa.

Yhdestoista hetki, Yöhetki (22-06)

Iltasoitto on kuulunut, ja kadut hiljenevät. Viimeiset ihmiset kiiruhtavat koteihinsa, ennen vartion saapumista. Valot syttyvät valaisemaan Stoelin katuja, ja näet huoneesi ikkunasta kadulla marssivan Vartiokaartin. Yöllä Stoelissa liikkuminen on kiellettyä ilman lupaa Vartijakillalta, ja rangaistuksena voit joutua viettämään muutaman päivän putkassa. Siltikin, yö on parasta aikaa hoitaa asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa. Yöllä Stoelissa alkaa aivan oma salainen, mutta niin mielenkiintoinen elämä.

< Stoelin vapaakaupunki